augusztus 1, 2016

Hogyan válasszunk jó domain nevet?

A legjobb domain név kiválasztása nem mindig könnyű, s a folyamat nem csak a domain regisztráció elvégzésében merül ki. Összeszedtünk pár tippet, mire is érdemes figyelni.

Ellenőrizzük le a domain regisztrátort!

Domain regisztráció szolgáltatást nagyon sok cég nyújt Magyarországon is, érdemes azonban körbenéznünk, mielőtt kiválasztunk egyet. Így később nem érhet kellemetlen élmény minket, nem tűnhet el csak úgy a vállalkozás, hogy bizonytalan ideig ne legyen elérhető a weboldalunk.

Érdemes megnézni a szolgáltató honlapját. Működik rajta minden menüpont? Van blog vagy vannak hírek? Rendszeresen frissül ez a szekció? A legjobb bizonyíték arra, hogy egy céggel valóban foglalkoznak, ha a weboldala mindig naprakész és rendszeresen kerülnek fel új anyagok. Mert milyen szolgáltatást várjunk egy olyan cégtől, amelynek a hírei még 2011-es híreket mutatnak?

Kerüljük a nyilvánosságot?

Bár a magyar .hu domain végződések esetében erre nincs lehetőség, a külföldi domain nevek regisztrációjakor kérhető, hogy elrejtsék az adatainkat. Alapesetben ugyanis egy egyszerű lekérdezéssel minden domain esetében lekérdezhető, hogy ki regisztrálta azt, milyen lakcímmel és elérhetőségi adatokkal.

Privát domain regisztrációkor azonban egy kisebb összegért egy erre szakosodott szolgáltató neve jelenik meg a mi adataink helyett, ezzel elrejthetjük személyes adatainkat a kíváncsiskodók elől. Azt azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy mindig a valódi adatainkat adjuk meg, hiszen ha kiderül, hogy hamis adatokat használtunk a regisztráció során, akkor a választott és már használt domain nevet el is vehetik tőlünk!

Melyik a legmegfelelőbb domain végződés?

A megfelelő domain név kiválasztásakor érdemes meggondolni, hogy melyik végződést használjuk. Magyarországon kézenfekvő választás lehet a .hu végződés használata, de érdemes mellé lefoglalnunk rögtön a .com verziót is. Így elkerülhetjük azt, hogy a konkurencia elhalássza előlünk a magyar domain nevünkhöz hasonló, de nemzetközi domain nevet.

Nemzetközi weboldalaknál érdemes a .com, esetleg .net vagy .org TLD-t használni, illetve európai cégeknek vagy magánszemélyeknek elérhető a .eu végződés is.

A fentieken kívül több száz új domain végződés is elérhető már, köztük például a .news, a .tech, a .party, .catering, stb. Érdemes azonban azt is figyelembe vennünk, hogy az új domain TLD-k még nem közismertek, így főleg az idősebb generáció számára nem kézenfekvő a használatuk!

Vélemény, hozzászólás?