június 11, 2013

Lehet-e saját domain nevem?

A végződés előtt lévő név-szám kombinációt tartalmazható neveket – amennyiben még nem foglalta le más és nem birtokolja a nevet senki cégnévként vagy védjegyként – lefoglalhatja bárki, természetesen térítés ellenében. Magyarországon a .hu domén-nevek liberalizációját követően bárki regisztrálhat magának még szabad nevet és természetesen nemzetközi fődoméneket is.

.hu domainnévnél fontos tudni :

  • magánszemély igénylése esetén a domain igénylő/tulajdonos kizárólag Európai Unió-s állampolgár lehet. (Ha nem az megteheti, hogy megkér valakit aki rendelkezik a megfelelő Európai Unión belüli állampolgársággal és hajlandó átvállalni a domain tulajdonos szerepét.)
  • cég/szervezet igénylése esetén a domain igénylő kizárólag Európai Unió-s cégbejegyzéssel/működési engedéllyal rendelkező cég/szervezet lehet. (Ha nem az célszerű magyar leányvállalata, forgalmazója vagy partnercége nevére regisztrálnia a domain nevet.)
  • ha a domain név megegyezik egy magánszemély nevével, akkor kizárólag az a személy tudja beregisztráltatni, akinek a nevével megegyezik vagy ezen lemond nyilatkozatban a domain igénylés jogáról a domain igénylő nevére, vagy ha bizonyítottan kiskorú gyermeke nevét szeretné beregisztrálni.
  • ha a domain név megegyezik egy Magyarországon bejegyzett védjeggyel abban az esetben védjegy tulajdonlási irat, vagy védjegy használati engedély szükséges a sikeres regisztrációhoz.
  • ha a domain név megegyezik egy Magyarországon bejegyzett cég nevével, akkor kizárólag az azonos nevű cég regisztrálhatja a domain nevet vagy ennek a cégnek lemondó nyilatkozatot kell tennie a domain igénylő részére. (Ebben az esetben szükség lesz a lemondó cég aláírási címpéldányára és cégkivonatára is.)

Vélemény, hozzászólás?