1 GB SSD tárhely 1 dollárért

A Gartner elemző csoport véleménye szerint 2012-ben az SSD meghajtók piacán jelentős változásokra lehet számítani: a tárhelyek betörhetnek a kereskedelem fő szegmenseibe, vagyis még szélesebb vásárlói spektru számára lesznek hozzáférhetőek, mint most. A cég elemzői az állítják, hogy a változásra 2012 vége flé kerülhet sor. Ezen időszakban az elemzők meglátása szerint általánosságban 1 dollárba fog kerülni 1 GB-nyi SSD tárhely, ami már igen jónak számít. Persze a gyorsabb SSD tár meghajtókért valószínűleg ennél lényegesen többet kell majd fizetni, de a tendencia mindenképpen a kis felhasználók malmára hajtja a vizet. Az árcsökkenés hatására a boot drive-nak teljességgel megfelelő SSD meghajtók ára 100 dollár alá csökkenhet.

A Gartner jelentéseii szerint a NAND Flash memóriachipek idén 30%-kal, 2012-ben pedig 36%-kal lesznek olcsóbbak, így a fenti példa (1 GB-nyi SSD tárhely = 1 dollár) elég valószínűen hangzik.

A technológiai fejlődést jól mutatja, hogy 2003 tájékán még a merevlemezes tárhelyeknél tapasztalhattunk hasonló árakatt, sőt, akkortájt még bőven 1 dollár felett kellett fizetni 1 GB-nyi merevlemez tárhelyért.