Cybervadász csap le a politikusok domainjeire

Alison Lundergan Grimesnak egészen addig nem volt weboldala, amíg a múlt héten be nem jelentette, hogy indul a szenátusi választásokon. Így azok a lelkes önkéntesek, vagy lehetséges adományozók, akik begépelték a két legvalószínűbb domainnevet a böngészőbe – alisonforsenate.com vagy grimesforsenate.com egy üres oldalon találták magukat. Pontosabban egy üres lapon, amelyen csupán egy felirat volt látható: „Itt lehet érdeklődni”, és e-mailcím.

Michael Deutsch ismét lecsapott. Az alig ismert floridai lakos már 15 éve szerzi meg azokat a domain neveket, amelyek a politikusok számára kelendőek lehetnek. Így sikerült már George W. Bush, John McCain, Joe Lieberman, vagy éppen Obama számára fontos domainnevekre lecsapnia.

„Nem a pénz miatt csinálom. Érdekel a politika, és szeretek belesni a függönyök mögé, oda, ahová a TV már nem jut el”- nyilatkozta a cyberaktivista. A domain nevekért ugyanis nem elsősorban pénzt kér, hanem lehetőséget, hogy találkozhasson a politikusokkal, részt vehessen a partikon, kampányrendezvényeken.

A történet még az 1990-es évek végén kezdődött, amikor megszerezte a mccain2000.org domainnevet. Deutch ezidáig 1800 domainnevet vásárolt meg, és a bevételek bőven fedezik a kadásokat. „A lényeg, hogy gyorsan reagáljunk” – idézte őt a Mashable.