Jön az .ngo domain név

A .org végződésű domain nevek ma a .com és a .net után a harmadik legnépszerűbb domain végződések, mintegy 9.9 millió regisztrált névvel. Noha a .org végződés eredeti célja az volt, hogy non-profit szervezetek gyűjtőhelye legyen (organisation), ez nem teljesült, és nagyon sok üzleti vállalkozás is hozzájutott a .org végződéshez. Éppen ezért a Public Interest Registry a .org domain végződés üzemeltetője kérvényt nyújtott be az ICANN felé, az .ngo és .ong domainvégződések használatához.
Az elbírálási folyamat várhatóan 2013 során megy majd végbe, és vélhetően 2014 végére lesznek elérhetőek az .ngo végződésű domainek.
Fontos tudni, hogy a regisztráció ezúttal zárt lesz, tehát csak valódi non-profit szervezetek szerezhetik meg a domaineket, amelyet ellenőrizni is fognak. Ennek az a célja, hogy csak valóban non-profit szervezetek szerezhessék meg a domaineket, és így az ilyen végződésű oldalak valóban megbízhatóak legyenek, legyen szó pénzgyűjtésről, vagy önkéntesek fogadásáról. Az internetes szakemberek szerint az .ngo végződés éppen a korlátozott regisztráció miatt igen értékes lesz, és nagy megbízhatóságúnak fog majd számítani.
A domainnevek előzetes regisztrációja már elindult, amely egyelőre ingyenes és nem-kötelező érvényű.