Új Joomla! fejlesztések a Google Summer of Code 2013 berkein belül

A Google 2005 óta tartja meg a Summer of Code rendezvényt minden évben, hogy ezzel ösztönözze a diákokat 1-1 nyílt forráskódú rendszer fejlesztésében való részvételben. A programhoz csatlakozó egyetemistáknak így lehetőségük nyílik a szakmai fejlődésre és ösztöndíjjal is támogatják őket. Idén is sokan csatlakoztak a GSoC 2013 as rendezvény keretein belül a Joomla rendszer fejlesztéséhez. Alapvetően 9 fejlesztési ötletet szándékoznak megvalósítani, amik ha végig futnak részei lesznek a Joomla 3.2-es rendszernek.

 • Továbbfejlesztett űrlap mezők
  Fejlesztő: Achal Aggarwal
  Összefoglaló:Bevezetik a HTML5 alapokon nyugvó űrlap mezőket, amik lehetőséget nyújtanak új attribútumok létrehozására, az elavulttá vált attribútumok törlésére, valamint bevezetésre kerül egy új űrlap elem is: a JFormFields.
 • Felhő alapú tárolási AP-ik támogatottsága
  Fejlesztő: Alex Marin
  Összefoglaló: Ezen projekt célja, hogy támogatottságot biztosítson három felhő alapú tárhely rendszerhez: a Google Cloud Storage-hoz, a Rackspace Cloud Files-hoz és az Amazon S3-hoz.
 • Javascript konvertáló MooTools-ból jQuery-be
  Fejlesztő: Ashan Fernando
  Összefoglaló: A Joomla! 3 megjelenésekor a főrendszer része lett Twitter által kifejlesztett Bootstrap és a jQuery elnevezésű Javascript keretrendszer. A régebbi Joomla fő és alverziók az alapbeállítások mellett a MooTools JavaScript könyvtárszerkezetet használták. Az új Joomla verzió, mindkét JavaScript könyvtárszerkezetet használja ami sok esetben összeütközéseket okoz a user által használt JavaScript alkalmazásokban. A projekt elsődleges célja, hogy lecsökkentse a Joomla! MooTools-nak való kiszolgáltatottságot azzal, hogy az alap kódokat jQuery alapúvá konvertálja át.
 • com_services komponens létrehozása a felhasználói oldalon történő adminisztrációhoz
  Fejlesztő: Buddhima Wijeweera
  Összefoglaló: A Joomla rendszerekben jelenleg a beállítások legnagyobb része kizárólag az adminisztrátori felületen érhető el és ez a laikus Joomla felhasználóknak sok problémát szokott okozni. Ez a fejlesztés megengedné, hogy az adminisztrátori felületen látható lényegesebb beállítások a felhasználói oldalon is elérhetőek legyenek.
 • Modul modernizáció
  Fejlesztő: Lasindu Charith
  Összefoglaló: A Joomla! modulok meglehetősen könnyű és rugalmas kiterjesztések. A fejlesztési projekt célja, hogy modernebbé tegye ezeket a bővítményeket új fejlesztések hozzáadásával, amik javítani hivatottak funkcionális működést és a kezelést.
 • Új médiakezelő létrehozása a Joomla 3-hoz
  Fejlesztő: Nguyen Tran Quan
  Összefoglaló: A projekt célja, hogy létrehozzanak egy új médiakezelésért felelős belső komponenst, amivel fel lehet váltani a jelenlegi rég elavult és csak korlátoltan használható modult. Az új verzió fő fejlesztési iránya egy olyan MVC alapú bővítmény készítése, ami maximálisan kielégíti a felhasználói igényeket, ezzel elősegítve a Joomla használhatóságát és több irányú felhasználását.
 • Továbbfejlesztetett Joomla user oldali szemantika és hozzáférés
  Fejlesztő: Pruteanu Alexandru
  Összefoglaló: Ez egy Joomla CMS és JPlatform alapokon nyugvó projekt, ami nagy előrelépést jelent mindenkinek, akik egy szemantikus rendszerű, és felhasználóbarát oldalt szeretnének létrehozni szabványos HTML kódolással, és azoknak, akik egyszerű módszert szeretnének arra, hogy oldalspecifikus megjelenéseket generáljanak külső oldalakhoz, mint amilyen a Facebook és a Google Rich Snippets.
 • Projektnév: WebDriver rendszerteszt
  Fejlesztő: Puneet Kala
  Összefoglalás: Az automata rendszertesztelések elősegítik a CMS rendszer tesztelését azzal, hogy automatikusan futtatják a Joomla-t egy böngészőből, menü opciókat választanak ki, és elemzik az eredményeket. Jelenleg a legtöbb ilyen rendszerteszt az elavult Selenium RC programban íródott. Ez a projekt a jelenlegi Webrdiver alapjain fog nyugodni, és megnöveli a lefedettséget, hogy a CMS rendszer nagyobb részét foglalja magában.
 • Továbbfejlesztett sablonkezelő a Joomla 3-hoz
  Fejlesztő: Ram Tripathi
  Összefoglalás: A sablonkezelő alapvetős része a Joola-rendszernek, ami lehetővé teszi a userek számára a weboldaluk testreszabását. Fontos, hogy a rendszer egyszerűen kezelhető és átlátható legyen, hogy azok a felhasználók is egyszerűen tudják használni, akik nem jártasak a webprogramozásban. A Joomla sablonkezelőjébe nem került nagyobb fejlesztés már az 1.5-ös verzió óta, így már igencsak itt volt az ideje, hogy a jelen kor követelményeinek megfelelően, új funkciókkal legyen a felvértezve a CMS rendszer, ezzel is segítve a felhasználók és a fejlesztők munkáját.
 • Vélemény, hozzászólás?