Az Apple segíti az új .NEWS TLD terjedését

Az új .NEWS domain végződés nemrég került be a megvásárolható TLD-k közé, hogy a többi új végződéssel felfrissítse egy kicsit a domain regisztráció kicsit megfáradt piacát. A régóta várt domain végződés hamar népszerűvé vált a híroldalak és hírügynökségek között, elterjedését most az Apple is elősegíti.
Az Apple ugyanis az iOS 9 operációs rendszerébe építette be az apple.news domaint, mely mostantól minden hírcikk megosztásakor megjelenik.

Csak az Apple domainje

Az Apple az apple.news domaint alapértelmezetté tette az iOS 9 hírolvasó alkalmazásában, segítségével a megosztásoknál már nem lehet más típusú URL-eket megosztani. Ezzel a lépéssel az amerikai szoftveróriás elérte, hogy az új operációs rendszerét használók már csak az Apple-hez köthető domaint terjesszék:

• A News alkalmazás elindításával betöltődnek a hírek, melyek között kedvünkre böngészhetünk. Ha egy cikk megtetszik, és meg szeretnénk osztani, nincs más dolgunk, mint a megosztás gombra kattintani.

• A következő lépés során kiválaszthatjuk, hol szeretnénk megosztani a cikket, Facebookon, Twitteren, valamelyik más közösségi csatornán, esetleg emailben továbbítanánk, majd az iOS alkalmazása elkészíti a megosztást, melyben megtalálható a megosztott cikkre vezető link.

• És itt jön a trükk: nem számít, mi volt az eredeti url, ahol a cikk megjelent, az iOS hírolvasója egy apple.news url-t szúr be a megosztásba, mely minden megosztásnál egyedi végződésű. Ennek segítségével akármelyik oldal is volt a hír forrása, a megosztásba az apple.news url-je kerül.

Az iparági szakértők azt várják az Apple lépésétől, hogy megnő a kereslet a .NEWS domain regisztráció iránt, mely magával vonhatja a tárhely szolgáltatások növekedését is. Természetesen az apple.news domain is sokat profitál a dologból, hiszen a sok megosztáson keresztül olyan ismertté válik majd az url, mellyel az Apple már komoly piacot hasíthat ki a híroldalak között. Még akkor is, ha csak átveszi a híreket más nagy hírszolgáltatóktól, pl. a CNN-től, hiszen azok az olvasók átirányítása miatt komoly pénzeket fizethetnek az Apple számára.
A .NEWS domain nevek korlátozás nélkül elérhetőek bárki számára, s a domain regisztráció ára is barátságos, mindössze 22 dollár (kb. 6160 forint) körüli összeget szoktak elkérni a legnagyobb domain regisztrátorok a TLD-ért. Persze ez az ár még nem tartalmazza a webtárhely árát, melyek széles körben változhatnak a kívánalmaknak megfelelően.

A .news domain már cégünknél is elérhető 5 990 Ft-os áron: .news domain regisztráció