Egy tárhely szolgáltató véletlenül törölte az összes ügyfele weboldalát

Marco Marsala, egy webtárhely szolgáltató cég tulajdonosa csak egy kérdést tett fel az egyik technikai fórumon, a kérdés azonban önálló életre kelt és felkapta az internet közössége.

Marco ugyanis a rm -rf {foo}/{bar} parancsot adta ki a webszerverén. Az rm parancs a törlést indította be, az r attribútum arra utasította a rendszert, hogy az adott könyvtárban minden törlődjön. Az f attribútum pedig azt jelentette a parancsban, hogy a folyamat hagyjon figyelmen kívül minden figyelmeztetést.

Mivel a tárhely tulajdonos nem adta meg, hol töröljön a parancs, így szűkítés nélkül, minden adat véglegesen eltávolításra került. Az elveszett adatok között megtalálhatóak voltak a céges adatok, illetve az összes olyan weboldal, amely a szerveren futott.

Természetesen minden tárhely szolgáltató készít biztonsági másolatokat is a rendszeréről, így a technikai fórum közönsége ajánlotta a rendszer visszatöltését a másolatokból. Azonban, mint kiderült, Marsala webtárhely cégénél a biztonsági másolatokért felelős rendszerek sem voltak elkülönítve, így a törlés parancs végig futott ezeken a tároló egységeken is. Így nem csak a céges adatok, a hosztolt honlapok vesztek el, hanem a lehetséges visszaállítást szolgáló biztonsági mentések is.

A különböző szakmai folyóiratok az eset kapcsán felhívták a figyelmet arra, hogy érdemes körültekintően megválasztani a webtárhely szolgáltatót, hiszen a honlapokon található adatok szintén fontos elemei egy vállalkozás működésének. Különösen igaz ez akkor, ha a weboldal visszaállíthatatlanul elveszik, ilyenkor a honlapon lévő adatok és a weboldalba ölt rengeteg munkaóra is elveszik.

A tárhely szolgáltatás és domain regisztráció piacán egyre nagyobb a verseny, így a különféle szolgáltatók rendre alá kínálnak egymás árainak, s az ügyfelek egy része elcsábul az olcsóbb árak láttán. A szakértők azonban felhívták a figyelmet arra, hogy a nem hozzáértő személyzet, a nem elérhető ügyfélszolgálat, s az elavult infrastruktúra mind olyan problémák, melyek leginkább a nyomott árakon dolgozó webhoszting cégeket jellemzik.

A kínált árakban lévő egészen kis eltérés pedig rendkívül kevés lesz akkor, ha egy-egy weboldal bedől, vagy mint a fenti példában látható, az adatok is megsemmisülnek.

Arról még nincs hír, hogy a kárvallott honlap tulajdonosok indítottak-e pert a tárhelyüket egyetlen paranccsal nullázó Marco ellen, de nem lenne meglepő, ha ez bekövetkezne. Ami viszont tény, s az egyik fórum hozzászóló is megjegyezte, Marco ezzel az egyetlen paranccsal sikeresen kukázta a tárhely cégét.