Kiderült, mennyi energiát fogyasztanak az amerikai adatközpontok

Az adatközpontok[1] egyre nagyobb teret hódítanak, köszönhetően a különféle felhőszolgáltatásoknak, s hogy egyre nagyobb tárhely igény jelentkezik mind a magánfelhasználóknál, mind a vállalatoknál.

Nemrég elkészült egy átfogó felmérés, mely azt vizsgálta, hogy az Amerikai Egyesült Államokban található adatközpontok mennyi energiát fogyasztanak. Ez a felmérés volt az első olyan vizsgálódás, mely elválasztotta a webtárhely csomagokhoz használt hagyományos szerverek energiafogyasztását az adatközpontok energiafogyasztásától. Igazán meglepő eredmények születtek!

Az amerikai adatközpontok energiaigényei

Ahogy a felmérés azt kimutatta, az amerikai adatközpontok nagyjából 70 milliárd kilowattóra energiát fogyasztottak el 2014-ben[2], mely az egész ország fogyasztásának 2%-át tette ki. Ez egy egészen elképesztő mennyiség, ha elgondoljuk, hogy átszámítva megfelel 6,4 millió amerikai otthon éves átlagfogyasztásának.

Nem számítva a hagyományos webtárhely szolgáltatásokra fordított energiamennyiséget, ez az áramfelhasználás jelentős növekedést mutat. A tárhelyek kiszolgálására épített adatközpontok folyamatos energiaigénye egy fontos iparági tényezővé lépett elő az USA és a világ energiapiacán, jelentős mértékben éreztetve hatását az energiaárakon is. A legnagyobb adatközpont szolgáltatók természetesen igyekeznek előnyös megállapodásokat kialkudni az energiaszolgáltató vállalatokkal, akiknek így a kapacitásuk egy jelentős részét megbízhatóan felveszik ezek a vállatok.

Az adatközpontok hatékonysága is folyamatosan nő, ez is jelentős munkahelyteremtő képességgel rendelkezik, a vállalatoknak azonban még így is megéri. Az elmúlt években a tárhely szolgáltatók hatékonyságának növekedése nélkül az olyan adatközpontok, mint a felmérésben is tárgyaltak, már további 40 milliárd kilowattóra energiamennyiséget vennének fel, elhasználva ezzel az USA energiafogyasztásának 3,20%-át.

A tanulmány kimutatta, hogy a tárhely specialisták és mérnökök közös munkája várhatóan 620 milliárd kilowattóra energiamennyiséget takarít meg majd 2010 és 2020 között, miközben az adatközpontok energiaéhsége 2020-ra már így is eléri az amerikai összfogyasztás 4%-át. A hatékonyabb működés hiányában a 2020-as energiafogyasztás elérné a 200 milliárd kilowattóra értéket évente.

[1] https://hu.wikipedia.org/wiki/Adatk%C3%B6zpont

[2] https://www.nrdc.org/sites/default/files/data-center-efficiency-assessment-IB.pdf