Mégsem lesz jogi csata a Comodo és a Let’s Encrypt között

A Comodo visszavonta a Let’s Encrypttel kapcsolatos védjegyregisztrációs kérelmeit, így úgy tűnik, hogy elmarad a Comodo és Let’s Encrypt kezdeményezés közötti jogi csata.

A Comodo az egyik legrégebbi és legmegbízhatóbb hitelesítés szolgáltató (certificate authority), mely SSL tanúsítványokat bocsát ki a domainek és azok tulajdonosainak autentikációjára, illetve a webhelyek és a felhasználók közötti kapcsolat titkosítására. Segítségével a webtárhely látogatói meggyőződhetnek arról, hogy az adataik biztonságban vannak, s a tárhely csak biztonságos kapcsolatos keresztül kommunikál a számítógépükkel.

A hitelesítés szolgáltató piacon eddig olyan gigászok uralkodtak, mint a Comodo, a Symantec, a GeoTrust, a RapidSSL és a Thawte, ide tört be a Let’s Encrypt. A Let’s Encrypt egy alap, de ingyenes domain autentikációt és titkosítást nyújt, s olyan szervezetek állnak mögötte, mint az Electronic Frontier Foundation és a Mozilla. A szolgáltatás 2014. novemberében indult el, már az első három hónap során több mint egy millió SSL/TLS tanúsítványt bocsátott ki. Célja, hogy ezekkel az ingyenes tanúsítványokkal is biztonságosabbá tegye az internetet.

A kezdeményezésre válaszul, a Comodo védjegyregisztrációs kérelmet nyújtott be az Amerikai Szabványügyi Hivatalnál, hogy levédesse a „Let’s Encrypt”, a „Let’s Encrypt with Comodo” és a „Comodo Let’s Encrypt” kifejezéseket. A vállalat elismerte, hogy az októberi kérelem benyújtása előtt ezek a kifejezések nem voltak használatban a vállalat márkastratégiájában.

A Comodo SSL tanúsítványait gyakran a tárhely regisztrációt nyújtó cégek adják el a domain regisztráció során, így világszerte nagy felhördülés kísérte a lépést, mind a viszonteladók, mind a felhasználók részéről. Közben az Amerikai Szabványügyi Hivatal válaszában megkérte a Comodo-t, hogy fejtse ki bővebben a kapcsolódó szolgáltatásait és terveit.

A Let’s Encrypt mögött álló nonprofit szervezet, az Internet Security Research Group (ISRG) felvette a kesztyűt, John Aas vezérigazgató nekiment a Comodo-nak. Szerinte az ISRG keményen dolgozott, hogy felépítse az ingyenes szolgáltatást, s míg kiharcolta annak megbízhatóságát. Nagyon komolyan veszik, ha bárki össze akarja zavarni, vagy meg akarja téveszteni a felhasználóikat, szerinte a Comodo épp ezt tette a védjegyregisztrációs kérelmek benyújtásával.

A Comodo pár napja visszavonta a védjegyregisztrációs kérelmeit, valószínűleg túl nagy nyomás volt rajta felháborodott felhasználóktól. Így a Let’s Encript továbbra is az ISRG ingyenes SSL tanúsítványához köthető, melyet egyre több webtárhely szolgáltató biztosít ingyen.