Tovább tör előre az SSD

A Samsung vezető SSD tárhely gyártó nemrég adta ki éves jelentését a háttértárakról, melyben kiemelte, hogy az SSD tárhelyek már a laptopok és notebookok 29%-ban találhatóak meg. Számuk folyamatosan növekszik, de még így sem közelítik meg a web tárhely szolgáltatók SSD felhasználását, ahol a legtöbb helyen már elérhetőek ezek a szuper gyors félvezető tárak.
Jelenleg a piacon elérhető SSD tárak átlagos mérete 312 GB, egy GB tárhely így átlagosan 38 dollárcentbe, kb. 110 forintba kerül. A felhasználók vásárlásait befolyásoló tényezők között megmaradt az eddigi sorrend, a vevők 27%-a a tárolókapacitás alapján dönt, 25%-uk a teljesítmény alapján, míg az árat a vásárlók 21%-a figyeli, a termék márkáját pedig csak 11%.
A Samsung arra számít, hogy a technológia fejlődésével és az egyre növekvő gyártási mennyiségek miatt, egyre olcsóbbá válnak az SSD tárhelyek, ami magával vonja az ilyen technológiát használó webtárhely szolgáltatók árainak mérséklődését is.
Külön érdekesség, hogy a vásárlók 60%-a egyáltalán nem is tudja, hogy létezik az SSD technológia, nem tudja, mi az SSD tárhely. Aki mégis érdeklődik a még mindig újnak számító megoldás után, 29%-ban online kereséssel teszi ezt, míg az emberek 25%-a blogokon és szakportálokon olvas utána az SSD-nek. 15% bővíti ismereteit a barátai segítségével, 12%-nak valamelyik szaküzlet eladója adja meg a kívánt felvilágosítást, további 11% pedig közvetlenül felkeresi az SSD tárak gyártóinak honlapját, s ott keres információkat.
Az előrejelzések szerint hamarosan érkeznek az 1, illetve 4 TB-os SSD tárak, de a Toshiba 3 éven belül arra számít, hogy a technológia eléri a 128 TB-os tárolókapacitást is, majd lekörözi a jelenleg is használt legnagyobb hagyományos merevlemezeket.
Magyarországon is egyre elterjedtebbnek számítanak az SSD megoldások, legyen szó akár otthoni felhasználásról, akár webtárhelyről. Az SSD tárhely típusok elterjedését ráadásul az is ösztönzi, hogy a Google a weboldal betöltődési sebességét egy fontos felhasználói élményt befolyásoló elemnek tartja, így a gyorsabb weboldalak előnyt élveznek a keresési találhatok összeállításakor. A gyorsaságnak pedig egyre inkább az SSD tárhelyek felelnek meg, elavulttá téve a hagyományos, mágneslemezeket használó winchestereket.