Az Intel a flashmemóriákban látja a jövőt

Az Intel bejelentette, hogy még több erőforrást kíván fordítani a flashmemóriák fejlesztésére és gyártására. Ennek megfelelően a következő években 5,5 milliárd dolláros befektetéssel tovább bővítik a kínai Dalianban található Fab 68-as üzemüket, ahol az SSD tárakban szükséges NAND-chipeket gyártják. Az üzem gyártja majd az Intel új, 3D-NAND-chipjeit is, várhatóan 2016. második felétől.
A Fab 68-as üzem építését már 2007-ben megkezdte a chipgyártó, s 2010-ben indult be a termelés. Az üzem felhúzása eddig mintegy 2,5 milliárd dollárt igényelt, ehhez jönnek majd a következő évek fejlesztései. A létesítmény az Intel kapacitásának egyik fő forrása, az itt készült chipsetek 65 nanométeres gyártási eljárást használnak, s az Intel PC-kbe, laptopokba és szerverekbe készült termékeiben kerülnek felhasználásra.
A 3D-NAND-chipek gyártását az Intel eredetileg 2015 végére, az utolsó negyedévre ígérte, így az ezeket használó SSD tárak 2016-tól kerültek volna a boltokba. A csúszás miatt most a gyártás megkezdése is 2016-ra húzódik át.
Az Intel a Micron elnevezésű vállalattal együtt tervezi egy teljesen új SSD technológia bevezetését a piacra, melyet 3D XPointnak neveztel el. Ez még a 3D-NAND-chipeknél is sokkal gyorsabb lenne. Az ígéretek szerint a 3D Xpoint ezerszer gyorsabb és tartósabb lenne a hagyományos NAND technológiánál, amivel forradalmasíthatja a piacot.
Az új SSD technológiával nagymértékű sebességnövekedés várható az ilyen chipeket használó webtárhely szolgáltatóknál, illetve az otthoni felhasználóknál is, illetve az óriási kapacitásokat igénylő adathalmazokkal történő műveletek is könnyebbé válhatnak.
Az új SSD chipek a mindennapjainknak is fontos részesei lehetnek, hiszen a Samsung nemrég olyan felmérést adott közre, mely szerint egyre több helyen használatosak már ezek az új generációs tárak. Az otthoni felhasználók notebookjai már 29%-ban SSD tárhelyet használnak, míg a webtárhely szolgáltatók szinte kivétel nélkül ajánlanak nagyon jó árú SSD webtárhely csomagokat is.
Ahogy az SSD tárak gyártási volumene tovább nő és a technológia még fejlettebbé válik, úgy lesz egyre olcsóbb az SSD-k ára is. Ez pedig magával vonja majd az SSD-re épülő tárhelyek árának csökkenését, vagy a felkínált tárhely mértékének növelését. Az SSD tárak már elérhetőek GB-os méretben is, a Toshiba 3 éven belül várja, hogy az új technológia tárkapacitása meghaladja a most még vezető, mágneslemezeket használó merevlemezek kapacitását.